Πρόβλημα
Αρκετές φορές στις εσωτερικές τοιχοποιίες συναντούμε λεπτές, σχεδόν ανεπαίσθητες ρωγμές, γνωστές ως τριχοειδείς ρωγμές. Μια από τις αιτίες για αυτές τις μικρές ανεπαίσθητες ρωγμές του σοβά είναι η εισχώρηση της ανερχόμενης υγρασίας.
Η ανερχόμενη υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, τόσο στα δομικά στοιχεία του κτηρίου όσο και στη λειτουργικότητα του (δυσάρεστες συνθήκες διαβίωσης , οσμή κλπ.).
Η Λύση
Θα πρέπει να επαλειφθεί η τοιχοποιία με ένα στεγανωτικό υλικό ξεκινώντας από την βάση του τοίχου, με σκοπό να εμποδιστεί η ανύψωση της υγρασίας μέσω των τριχοειδών ρωγμών και ύστερα να σοβατιστεί.
Βήματα εφαρμογής
Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι καθαρό , απαλλαγμένο από ξένα σωματίδια και δομικά άρτιο χωρίς ρηγματώσεις. Σαθροί σοβάδες θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί. Η θερμοκρασία του υποστρώματος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5 ο και 35 ο C. Αδειάστε το υγρό (συστ. Β) του MARMOLINE AQUATA ELASTIC σε ένα καθαρό δοχείο αφήνοντας μια μικρή ποσότητα μέσα στο δοχείο. Η σκόνη (συστ. Α) πρέπει να προστίθεται αργά στο υγρό ανακατεύοντας ταυτόχρονα με κατάλληλο αναμικτήρα. Το υλικό εφαρμόζεται σε δύο στρώσεις. Εφαρμόστε την πρώτη στρώση με βούρτσα πιέζοντας το υλικό στην επιφάνεια και δεύτερη στρώση μπορεί να εφαρμοστεί (με βούρτσα ,σπάτουλα ή ρολό), όταν η πρώτη έχει στεγνώσει και πάντα σταυρωτά.
Σοβάτισμα
Εφαρμόζουμε τον «πεταχτό» σοβά υψηλής αντοχής της ΜΑRMOLINE SV 1 σε πάχος έως 4mm. Έπειτα και εφόσον στεγνώσει ο SV1 συνεχίζουμε με την εφαρμογή του τελικού σοβά μιας στρώσης της MARMOLINE SV 60 ο οποίος είναι κατάλληλος για πάχη έως 2,5 cm είτε του MARMOLINE BP 115 για πάχη έως 2 cm είτε του υπέρλευκου MARMOLINE SV 100 επίσης για τα ίδια πάχη.
Κατόπιν, προχωράμε σε τρίψιμο αλλά και αστάρωμα της επιφάνειας, εφαρμόζοντας το αστάρι νερού MST 11 της MARMOLINE, αραιωμένο έως 30% με νερό. Αναμένουμε 2 περίπου ώρες για να στεγνώσει. Eπειτα και ανάλογα με την χρήση, εσωτερική ή εξωτερική, επιλέγουμε είτε τα ΜΑRMOLINE FLYING COLOURS με καλυπτικότητα περίπου 12-14 m2/lt ανάλογα με το υπόστρωμα.
ΤΙPS
- Δεν συνίσταται η εφαρμογή όταν παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ζέστης, υγρασίας, βροχής, αέρα (για να αποφύγουμε τυχόν επικόλληση σκόνης στο νωπό χρώμα).
- Η εφαρμογή των χρωμάτων, όπως και όλων των υλικών πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα εύρος θερμοκρασίας από 5°C έως 35°C.