Marmoline Ανάδοχος Αποκατάστασης

8 Απριλίου 2022

Αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα 2000 στρεμμάτων στο Τατόι από τη Marmoline

Στη Marmoline, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία παραγωγής προηγμένων οικοδομικών υλικών, αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στην κοινωνία και θεωρούμε καθήκον μας το να προσφέρουμε έμπρακτη βοήθεια στη χώρα μας και να προάγουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Τον Αύγουστο του 2021 που καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν τη χώρα μας, αισθανθήκαμε όλοι στη Marmoline ένα τεράστιο χρέος. Την ανάγκη να κάνουμε κάτι.

Μόλις στις 6 Αυγούστου κι ενώ ακόμη μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Αττική, δεσμευθήκαμε ότι θα επανέλθουμε με δράσεις ενίσχυσης και αποκατάστασης του βουνού.

Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και πολύ νωρίς, μέσα στον Αύγουστο, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας, πρώτοι, και δηλώσαμε την πρόθεσή μας να αναλάβουμε μέρος των αναγκαίων εργασιών προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος.
Συζητώντας με τους εκπροσώπους της Πολιτείας αντιληφθήκαμε την τεράστια σημασία που έχουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. ‘Ετσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε υποστηρίζοντας το βουνό στην προσπάθειά του να αναγεννηθεί φυσικά.

Αισθανθήκαμε ιδιαίτερη υπερήφανια αλλά και υψηλό χρέος όταν στις 22 Νοεμβρίου οριστήκαμε «Ανάδοχος Αποκατάστασης» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η φυσική αναγέννηση είναι μια διαδικασία που ξεκινάει αμέσως μετά τη φωτιά.
Εκατομμύρια ώριμοι σπόροι πέφτουν στο έδαφος, βρίσκουν την κατάλληλη υγρασία και φυτρώνουν σε άπειρα μικρά φυτάρια. Επειδή οι σπόροι και τα φυτάρια βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μια δυνατή βροχή να τα παρασύρει κι έτσι να ανακοπεί η φυσική αναγέννηση του δάσους.
Υπάρχει, επίσης, και ο κίνδυνος τα φερτά υλικά να μπλοκάρουν ρυάκια και ρέματα, κι έτσι να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Εκεί ήρθαν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα της Marmoline να προστατέψουν την διαδικασία της φυσικής αναγέννησης.
Σε διάστημα τριών μηνών, Δεκέμβριο 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022, εξειδικευμένα συνεργεία υλοτόμων, που ήρθαν από τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Δράμα, εργάστηκαν πυρετωδώς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στο Τατόι, στο δάσος από το Κρυονέρι έως τα Βασιλικά.

Κατασκευάστηκαν:

  • 71.000 μ. κλαδοπλέγματα και κορμοδέματα ακολουθώντας την κλίση του εδάφους που είναι και η πιθανή διαδρομή των νερών κατά την κάθοδό τους
  • 50 τ.μ. κορμοφράγματα σε σημεία όπου τα νερά είναι περισσότερα, δηλαδή σε ρυάκια και ρέματα.
    Πρακτικά, τα έργα αυτά, το οποία γίνονται με τη χρήση φυσικών υλικών, όπως ευθυτενείς κορμοί, κλαδιά, πέτρες και χώματα, συγκρατούν στη θέση τους το έδαφος και τα φερτά υλικά. Οι έμπειροι υλοτόμοι επέλεξαν μόνο όσα δέντρα ενδείκνυνται για την εργασία αυτή, καθώς τα δέντρα που έχουν έστω και λίγο πράσινο πάνω τους, είναι πιθανόν να επανέλθουν.

Για την σημασία του έργου μίλησε η κυρία Ιωάννα Βέρδη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αναδάσωσης Αττικής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και είπε:
«…Η πρώτη μας μέριμνα μετά τις φωτιές είναι η προστασία του εδάφους. Προστατεύουμε το έδαφος για να δώσουμε την ευκαιρία στους σπόρους που έχουν πέσει να μας δώσουν νέα φυτά. Έτσι επιτυγχάνουμε τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Και επανέρχεται φυσικά η τοπική χλωρίδα και πανίδα και σιγά σιγά και η ισορροπία του οικοσυστήματος.

Η συμβολή της Marmoline στην προσπάθεια αυτή ήταν πράγματι πολύ σημαντική. Να τονίσουμε το γεγονός ότι η Marmoline είναι η πρώτη εταιρία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πολιτείας. Είναι μια ενέργεια αλληλεγγύης που βοηθά όλους μας, το περιβάλλον, τη φύση αλλά και την κοινωνία γιατί η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από το περιβάλλον. Θέλουμε να επανέλθει φυσικά η τοπική χλωρίδα και η πανίδα και σιγά σιγά και η ισορροπία του οικοσυστήματος».

Απολογισμός Έργου
3 μήνες,
30 άνθρωποι,
71.000 μέτρα κορμοδέματα,
50 τ.μ. κορμοφράγματα,
2.000 στρέμματα,
400.000 ευρώ,
1 εταιρεία: Marmoline.

Η ανάληψη και περάτωση του έργου του αναδόχου αποκατάστασης της περιοχής της Βαρυμπόμπης αντανακλά απόλυτα τη φιλοσοφία μας ως εταιρεία, αναφορικά με το σεβασμό και την υποστήριξη της φύσης να χτίσει ξανά αυτά που χάθηκαν.

MAMROLINE ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΑΣΟΥΣ

Για εμάς στην Marmoline οι ενέργειες δασικής αποκατάστασης που υλοποιήσαμε δεν είναι μόνο υποστήριξη της Εθνικής προσπάθειας αποκατάστασης.
Αποτελούν επίσης μια κίνηση ευθύνης σημαντική, αν και δυσανάλογα μεγάλη για τα μεγέθη μας, την οποία όμως αναλάβαμε με χαρά, γιατί αποδεικνύει την πίστη μας να υπηρετούμε την κοινωνία και να συνεχίζουμε να κάνουμε με κάθε τρόπο αυτό που ξέρουμε καλά… να χτίζουμε ό,τι αξίζει.

Παράλληλα ανοίγει το δρόμο για μία νέα υπόσχεση:
Θα συνεχίσουμε και με ενέργειες αναδάσωσης, για να ξαναδούμε τα ελληνικά βουνά όπως ήταν κάποτε.

Δείτε στο κάτωθι video τη διαδρομή των ενεργειών αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων από τη Marmoline