Indoor Air Comfort

24 Ιουνίου 2022

Πιστοποίηση INDOOR AIR COMFORT GOLD για τα προϊόντα MARMOLINE

Είναι γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα και παγκόσμια εμβέλεια και αποτελούν αντικείμενο εξέτασης και προβληματισμού τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Η αλλαγή του κλίματος, η εξάντληση του όζοντος, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αποδάσωση, η ενεργειακή κρίση και ο περιορισμός των διαθέσιμων φυσικών πόρων λόγω υπερκατανάλωσής τους, αποτελούν πλέον βασικές απειλές που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη και έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Διεθνείς Οργανισμοί και μηχανισμοί ενεργοποιούνται πλέον προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος με τη διαμόρφωση περιβαλλοντικών πολιτικών και τη λήψη μέτρων σε πολλές χώρες. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο ανθρωπογενές περιβάλλον και επιδιώκεται η δημιουργία μοντέλων διαχείρισης με σκοπό τη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος που βασίζεται στις αρχές της προστασίας και διατήρησης των φυσικών πόρων και ταυτόχρονα στον περιορισμό των επιβλαβών συνεπειών από την αλόγιστη κατασπατάληση τους προς εξυπηρέτηση ανθρώπινων αναγκών.

Η περιβαλλοντική πολιτική υιοθετείται και εκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ο κλάδος των κατασκευών είναι ένας από τους βασικούς τομείς στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα. Σε αυτό το πλαίσιο μελέτης της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων αναπτύχθηκε η χρήση τεχνικών βιοκλιματικού σχεδιασμού και αναδείχθηκε η έννοια της βιώσιμης κατασκευής των κτιρίων. Συνεπώς ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είναι αφενός η χρησιμοποίηση ήπιων-ανανεώσιμων μορφών ενέργειας αλλά και η ορθολογική χρήση αποτελεσματικών τεχνικών δόμησης, κάνοντας χρήση υλικών με μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Με αυτό το σκοπό, ήδη από το 1993 σχηματίστηκε το Συμβούλιο «Πράσινης Δόμησης» ΗΠΑ (USGBC), το οποίο έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης κτιρίων που ονομάζεται Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).Το σύστημα εξετάζει το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων και βοηθάει στη διαχείριση του σχεδιασμού, της κατασκευής, της λειτουργίας και της συντήρησης κτιρίων βάσει των πράσινων πιστοποιήσεων που παρέχει.

Η MARMOLINE συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια για παραγωγή προϊόντων που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό σύγχρονων και αποδοτικών υλικών τα οποία θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για την κοινωνία και τον πλανήτη μας. Η πιστοποίηση και το σήμα INDOOR AIR COMFORT GOLD μας διασφαλίζει ότι τα υλικά μας ικανοποιούν τους αυστηρότερους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές VOC και τα καθιστούν κατάλληλα για τα διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα  πιστοποίησης Πράσινων Κτηρίων (LEED. BREAM κτλ) τα οποία:

  • Επικεντρώνονται στην χρήση ανακυκλωμένων υλικών στην τελική σύσταση και συσκευασία των προϊόντων με πρώτες ύλες χωρίς διαλύτες (solvent free)
  • Είτε βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους με πολύ χαμηλές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC)